“Clica lui Tito” condamnată la izolare. Principiul de guvernare al lui Stalin, impus şi ţărilor satelit ale URSS, era unul simplu - “Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră.”
“Clica lui Tito” condamnată la izolare. Principiul de guvernare al lui Stalin, impus şi ţărilor satelit ale URSS, era unul simplu - “Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră.” “Copilul rebel” al lagărului socialist, Iosip Broz Tito, a fost “pedepsit” pentru încercarea de a construi socialismul altfel decât după regulile şi sub controlul sovieticilor: Iugoslavia nu a fost primită ca membru CAEM.
În ciuda unui trecut în care a contat ca aliat al Uniunii Sovietice, Iugoslavia şi conducătorul său, Iosip Broz Tito, nu au fost invitaţi să facă parte din noul Consiliu pentru Asistenţă Economică Mutuală.
TITO PROTESTEAZĂ. De îndată ce comunicatul despre consfătuirea de la Moscova, finalizată cu înfiinţarea CAEM a apărut în presa oficială din ţările “de democraţie populară”, conducerea comunistă a Iugoslaviei a ripostat pe cale diplomatică. Guvernul Republicii Federative Populare Iugoslavia (RFPI) a trimis tuturor guvernelor statelor fondatoare ale CAEM o notă prin care îşi exprima “surprinderea” că nu a fost invitată să participe la lucrările conferinţei, invocând principiul parităţii şi obligativitatea respectării de către toate părţile a termenilor tratatelor de prietenie şi colaborare semnate în anii anteriori. Astfel, în 13 februarie 1949, Scînteia publica pe prima pagină “Răspunsul guvernului sovietic la nota guvernului iugoslav cu privire la înfiinţarea Consiliului de Asistenţă Economică Mutuală.” Urma comunicatul transmis prin agenţia sovietică de ştiri TASS: “În ziua de 1 februarie, ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Federative Iugoslavia a remis ambasadei sovietice la Belgrad o notă a guvernului iugoslav în legătură cu consfătuirea CAEM.