Nanofibrele speciale introduse în textile pot încărca bateriile pentru mobil. Mai mulţi cercetători americani tocmai au reuşit să realizeze o fibră textilă experimentală capabilă să Nanofibrele speciale introduse în textile pot încărca bateriile pentru mobil.
Mai mulţi cercetători americani tocmai au reuşit să realizeze o fibră textilă experimentală capabilă să producă electricitate doar prin simpla mişcare a corpului. Invenţia va deschide drumul fabricării de haine producătoare de curent electric. Totul a fost posibil prin încorporarea unor nanofibre cu proprietăţi speciale.
Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Georgia au reuşit să realizeze generatoare de curent continuu din fibrele unei haine. Bătălia pentru a reuşi performanţa ca omul să producă electricitate prin simplele sale mişcări a mobilizat nenumărate laboratoare de cercetare din lumea întreagă.
După ce au fost amplasate dispozitive de producerea a curentului electric pe adidaşi, pe genunchi sau în rucsacuri, cercetătorii au apelat în acest scop la un sistem din lumea nanometrului (a miliarda parte dintr-un metru). Aceste fibre de înaltă tehnologie ar putea, de asemenea, să fie incorporate în ţesătura perdelelor pentru a transforma energia vântului sau a vibraţiilor sonore în curent electric.
Deocamdată se obţine puţină electricitate
Această performanţă are la bază proprietatea unor materiale de a produce electricitate atunci când asupra lor acţionează o forţă mecanică, efect ce poartă denumirea piezoelectricitate (totalitatea fenomenelor electrice produse prin presiunea sau deformările ce au loc asupra unor anumite corpuri).
Echipa de cercetători americani a reuşit să incorporeze nanofibrele din oxid de zinc, generatoare de curent electric, în mai multe ţesături tip kevlar. Nanofirele sunt structuri care nu se observă cu ochiul liber,