O afacere de familie din sectorul managementului deşeurilor a fost vândută, la mai puţin de doi ani de la lansare, unei multinaţionale suedeze. Anunţată zilele trecute, aceasta este prima preluare notabilă dintr-un domeniu ale cărui perspective se măsoară în investiţii de miliarde de euro. Anul acesta, Cristian şi Liliana Pocol se pregătesc să pună pe picioare o investiţie de trei milioane într-o „facilitate de fază doi“ pentru frigidere şi să facă un
O afacere de familie din sectorul managementului deşeurilor a fost vândută, la mai puţin
de doi ani de la lansare, unei multinaţionale suedeze. Anunţată zilele trecute, aceasta este prima preluare notabilă dintr-un domeniu ale cărui perspective se măsoară în investiţii de miliarde de euro.
Anul acesta, Cristian şi Liliana Pocol se pregătesc să pună pe picioare o investiţie de trei milioane într-o „facilitate de fază doi“ pentru frigidere şi să facă un copil. Nu neapărat în această ordine. Denumirea investiţiei pare preluată dintr-un film SF, însă reflectă pe deplin ce înseamnă, de fapt, reciclarea unui frigider. „Pentru pasul unu, de reciclare frigidere, suntem autorizaţi, dar încă nu am început activitatea“, spune Cristian Pocol (30 de ani), country manager al firmei bucureştene Stena DTM, explicând că „pasul doi“ ar fi în avantajul firmei şi al clienţilor, pentru că astfel scad foarte mult costurile. Concret, „pasul unu“ înseamnă scoaterea din frigider a tot ce înseamnă lichide şi materiale reciclabile, cu excepţia carcasei. Aceasta e izolată cu spumă, care este impregnată cu freon. De aici începe „pasul doi“: freonul nu trebuie să ajungă în atmosferă, drept pentru care o separare optimă se face în instalaţii închise.
„De aici investiţiile mari care sunt necesare pentru aşa ceva. Nici în Ungaria nu există o astfel de facilitate