Majoritatea statelor UE au respins însă cererea Comisiei Europene de aprobare a importurilor de OMG. România a spus "da" importurilor de porumb modificat genetic, însă a spus "nu" cartofului Majoritatea statelor UE au respins însă cererea Comisiei Europene de aprobare a importurilor de OMG.
România a spus "da" importurilor de porumb modificat genetic, însă a spus "nu" cartofului transgenic prin vocea ministrului român al agriculturii, Dacian Cioloş, care a participat la votul de luni din Consiliul de Miniştri ai Agriculturii şi Pescuitului (AGRI).
Dacian Cioloş a transmis astfel poziţia Autorităţii Sanitar-Veterinare din România, care a fost de acord cu solicitarea privind aprobarea importurilor de porumb modificat genetic.
"Este vorba doar de introducerea pe piaţă în comercializare pentru produse alimentare şi pentru furaje, nu şi pentru cultură a acestor soiuri de porumb. Până la această dată, informaţiile privind impactul asupra sănătăţii nu sunt nefavorabile pentru aceste soiuri, deci nu sunt motive să ne opunem", a spus ministrul român, citat de Rompres.
În ce priveşte cartoful modificat genetic, Cioloş a argumentat respingerea solicitării, "dat fiind faptul că este foarte dificil să controlezi că nu se depăşeşte acel procent propus de 0,9 la sută din substanţa totală ca fiind modificată genetic".
În urma votului de luni, miniştrii agriculturii şi pescuitului din UE nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a permite importurile a cinci produse modificate genetic (OMG).
"Nu există o majoritate calificată în favoarea sau împotriva acestor produse", a declarat o sursă de la Bruxelles, citată de AFP.
Este vorba de patru culturi de porumb modificat genetic pentru a rezista la dăunători, printre care trei hibrizi dezvoltaţi de compania americană Monsanto.
Al patrulea so