Schimbarea modului de prescriere a medicamentelor, în proiect deocamdată, va scoate din portofelele pacienţilor mai mulţi bani pentru medicamentele compensate. Efectul nu este provocat de o scumpire a medicamentelor, ci de o schimbare legislativă care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie. Concret, dacă aceasta se va aplica, medicii nu vor mai scrie pe reţete substanţa activă (DCI) a medicamentului, ci denumirea comercială şi numele producătorului acestuia. Pare doar o miş
Schimbarea modului de prescriere a medicamentelor, în proiect deocamdată, va scoate din portofelele pacienţilor mai mulţi bani pentru medicamentele compensate.
Efectul nu este provocat de o scumpire a medicamentelor, ci de o schimbare legislativă care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie. Concret, dacă aceasta se va aplica, medicii nu vor mai scrie pe reţete substanţa activă (DCI) a medicamentului, ci denumirea comercială şi numele producătorului acestuia. Pare doar o mişcare birocratică, însă primul său efect major, indicat de reprezentanţii sectorului, este că va limita opţiunea pacientului de a cumpăra medicamentul potrivit bugetului său. Dacă acum farmacistul oferă pacienţilor mai multe opţiuni pentru acelaşi DCI prescris de medic, din aprilie aceştia vor fi nevoiţi să cumpere doar medicamentul înscris pe reţetă, chiar dacă acest lucru presupune, în cazul compensatelor, achitarea unei diferenţe de preţ mai mari decât până acum. Şi asta deoarece Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) compensează produsele în funcţie de cel mai ieftin echivalent existent pe piaţă. Mai mult, şi statul ar putea fi păgubit pentru că, în cazul medicamentelor gratuite, va trebui să suporte integral costurile unor produse mai scumpe.
Dar de unde apar medicamentele mai scumpe? Elena Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Far