Salariile scăzute din sistemul public au alungat forţa de muncă, posturile rămânând neocupate pe perioade lungi de timp. Salariile mici oferite de instituţiile de stat din ţara noastră au Salariile scăzute din sistemul public au alungat forţa de muncă, posturile rămânând neocupate pe perioade lungi de timp.
Salariile mici oferite de instituţiile de stat din ţara noastră au dus la apariţia unui număr semnificativ de posturi ce nu mai pot fi ocupate. Şi asta din lipsă de concurenţi. Potenţialii candidaţi preferă să-şi încerce norocul într-o companie privată, acolo unde salariile medii sunt peste cele oferite de sistemul de stat românesc.
Dacă în urmă cu câţiva ani, românii se "băteau" pentru a obţine un post în Vamă, acum situaţia este radical schimbată. În acest moment, instituţia are atât la nivelul aparatului central, cât şi în teritoriu, aproximativ 650 de posturi vacante.
Deşi instituţia a organizat concurs încă din prima lună a acestui an, doar câteva dintre locurile libere au fost ocupate. Motivul? Salariul mediu net de încadrare porneşte de la 825 de lei, în cazul posturilor de execuţie şi ajunge la 1.473 lei, pentru posturile de conducere.
Doar patru posturi din 15 ocupate
Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) înregistra, la 12 februarie 2008, un număr de 652 de posturi vacante, potrivit unei situaţii furnizate pentru "Adevărul" de către instituţie. Din acestea, cele mai multe, respectiv 564 figurau în ţară, iar 88 erau posturi vacante în cadrul aparatului central al ANV. Pentru a acoperi o parte din deficitul de forţă de muncă, în perioada 16-17 ianuarie, instituţia a scos la concurs 15 posturi de execuţie, din care au fost însă ocupate doar patru.
"Dintre posturile scoase la concurs, 13 au fost în domeniul juridic şi două în domeniul economic. Din punct de vedere al nivelului studiilor solicitate, 14 p