Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care, in cazul in care va trece de Parlament, ii va obliga pe furnizorii de servicii telefonice si de internet sa faca arhive cu date despre convorbirile abonatilor. Astfel, vor fi pastrate timp de 12 luni, informatiile privind identitatea abonatilor, identificarea orei, duratei, tipului, sursei si destinatiei mesajului transmis. Proiectul de lege interzice retinerea continutului comunicarii sau informatiile consultate si precizeaza ca datele vor fi folosite de MIRA, SRI si SIE pentru cercetarea, descoperirea si urmarirea infractiunilor.
Guvernul a initiat acest act normativ pentru a transpune in legislatia romaneasca Directiva privind retinerea datelor, adoptata de Comisia Europeana in anul 2006.
"Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în măsura în care datele/informaţiile sunt generate sau prelucrate de aceştia", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Arhivele realizate de furnizorii de telefonie si internet vor fi colectate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, SRI si SIE, care vor transmite un raport semestrial catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Acesta va contine date privind cazurile solutionate in perioada respectiva de catre fiecare institutie, iar MCTI va trimite semestrial cate un raport catre Comisie Europeana, cu statisticile realizate pe baza informarilor primite de la MIRA si serviciile secrete. Statisticile comunicate Comisiei Europene nu vor contine date personale.
Aplicarea actului normativ va fi monitorizata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Dispoziti