Marina Militară americană va încerca joi să doboare satelitul-spion nefuncţional, numai după ce naveta spaţială Atlantis va fi aterizat, în ideea de a maximiza perioada de timp pentru o eventuală a doua încercare, au declarat pentru CNN, sub condiţia anonimatului, doi oficiali ai Pentagonului.
O singură încercare de doborâre costă între 40 şi 60 de milioane de dolari, din care numai racheta costă aproape 10 milioane, au adăugat oficialii. Potrivit Pentagonului, încercarea merită aceşti bani deoarece există pericolul real ca rezervorul plin cu hidrazină (o substanţă chimică potenţial letală pentru oameni) al satelitului să cadă într-o zonă populată.
Întrucât supersecretul satelit a scăpat de sub control imediat după lansarea sa, în decembrie 2006, combustibilul de la bord este intact, iar rezervorul probabil că va rezista reintrării în atmosferă şi va dispersa periculoasa hidrazină pe o suprafaţă echivalentă cu cea a două terenuri de fotbal. Militarii americani speră să poată distruge satelitul cu rachete Aegis modificate astfel încât senzorii termici să poată depista obiectul, care nu are nicio sursă de căldură proprie. Trei proiectile de tipul folosit de sistemul de apărare antirachetă Aegis au fost special pregătite pentru lansare.
Prima rachetă va fi trasă după aterizarea navetei, care totuşi nu ar fi expusă riscului de a lovi pe orbită fragmente din satelit. În caz de eşec, următoarele rachete vor fi lansate la interval de una sau două zile, funcţie de cât va dura evaluarea efectului avut de tragerea anterioară, plus operarea de eventuale modificări suplimentare. Misiunea va fi lansată de la bordul crucişătorului USS Lake Erie, din nordul Oceanului Pacific, precizează CNN.