Ziua de 24 februarie poartă în popor numele de “cap de primăvară”, în această zi putând fi observate primele semne ale primăverii. Mai mult, caracteristicile vremii din ziua de Dragobete (divinitatea populară care patronează această zi) pot desluşi câte ceva despre capriciile acestui anotimp.
Ziua de 24 februarie poartă în popor numele de “cap de primăvară”, în această zi putând fi observate primele semne ale primăverii. Mai mult, caracteristicile vremii din ziua de Dragobete (divinitatea populară care patronează această zi) pot desluşi câte ceva despre capriciile acestui anotimp. Ploaia este un semn foarte bun, căci anunţă o primăvară însorită şi bogată.
Dragobetele este prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, căci sub ocrotirea lui se formează perechile, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. “Se împerechează toate păsările – puii şi cele devenite stinghere din cauza vânătorii sau a morţii, în cursul anului. Dacă nu se împerechează în această zi, rămân tot stinghere, până la Dragobetele din anul viitor.” (Muşlea – Bârlea – “Tipologia folclorului”) Se spune despre păsările care nu şi-au găsit încă perechea că vor umbla degeaba prin lume, că nu vor afla alinare şi vor muri de singurătate.
Ritualuri de primăvară
Flăcăii şi fetele merg împreună să culeagă primele flori, dar şi urzici. Odată plantele strânse, se încing hore şi petreceri cu bucate dintre cele bune. Cea mai importantă regulă, şi care arareori este încălcată, este ca toţi să glumească şi să râdă. Se crede că în felul acesta tinerii vor fi îndrăgostiţi tot anul. Cei care se ceartă vor rămâne singuri. Pentru a avea faţa proaspătă şi să fie drăgăstoase mereu, tinerele se spală cu zăpadă topită, având grijă să o adune dintr-un loc neumblat. Gospodarii încep lucrul pe câmp şi în gospodărie, deoarece orice treabă iniţiată acum este