Fie că este folosită pentru peşte, legume, vânat, pui, porc sau vită, marinarea dă preparatului un gust aparte. Începând cu aroma şi continuând cu gustul, preparatul marinat este unul deosebit.
Fie că este folosită pentru peşte, legume, vânat, pui, porc sau vită, marinarea dă preparatului un gust aparte. Începând cu aroma şi continuând cu gustul, preparatul marinat este unul deosebit. Ţinând cont că marinarea este un proces complex, care presupune oarece cunoştinţe gastronomice, dar şi timp, preparatele pregătite astfel sunt servite mai ales la zi de sărbătoare. Indiferent că vorbim despre zile aniversare, petreceri între prieteni sau simple întruniri de familie, preparatele marinate vor face cu siguranţă senzaţie printre musafiri.
Preparare
Înainte de a se apuca de treabă, orice gospodină este bine să aibă câteva informaţii de bază şi, bineînţeles, să cunoască mici secrete care asigură reuşita demersului. Orice marinată ar trebui să conţină trei elemente-cheie: un acid, sare şi condimente. Ingredientul acid, care este şi cel mai important, poate fi zeamă de lămâie sau de portocală, oţet sau vin. Acest ingredient acid este esenţial mai ales în cazul macerării cărnii aspre (cum ar fi cea de vânat), pe care o frăgezeşte. Important este şi vasul în care se face macerarea. Acesta trebuie să fie din sticlă sau oţel inoxidabil, niciodată din aluminiu! Orice marinată care conţine acid, alcool sau sare ar trebui să fie folosită doar câteva ore şi nu câteva zile, fiindcă va “găti” chimic carnea. Celelalte pot fi folosite şi câteva zile. Atenţie însă: nici o marinată, oricum ar fi ea, nu trebuie folosită decât o singură dată! În anumite cazuri, marinata se mai adaugă în sosurile fripturilor. Însă aceste cazuri sunt limitate. Oricum, în nici un caz acelaşi baiţ nu se va folosi de două ori la marinarea cărnurilor. Dacă vă hotărâţi să mari