Aplicarea contributiei sociale la fondurile de pensii asupra veniturilor brute lunare, atit a celor sub forma de bani cit si a celor in natura, a fost stabilita inca din toamna anului 2007, odata cu modificarea legii privind sistemul public de pensii. Ordinul ministrului muncii din februarie 2008 nu face altceva decit sa detalieze atit veniturile brute realizate in bani cit si cele in natura, categorii de venituri care se regasesc in Codul Fiscal, precizeaza Ministerul Muncii.
Legea 250 din 2007 pentru modificarea Legii 19 din 2000 privind sistemul public de pensii a modificat baza de calcul a contributiei de pensii din salariu brut lunar in venit brut lunar. "Problema largirii bazei de impozitare a venit odata cu legea 250 pe 2007, aprobata la sfarsitul sesiunii de vara a Parlamentului cind s-a modificat legea 19 privind sistemul public de pensii in scopul majorarii pensiilor. In aceasta lege a fost introdus un articol privind extinderea bazei de impozitare pentru contributiile sociale individuale", a explicat ministrul muncii, Paul Pacuraru dupa sedinta de guvern.
Astfel, legea 250 a modificat baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale datorata de salariat din salariu brut in venit brut lunar. Acesta cuprinde atit salariul brut, cit si sporuri, stimulente, avantaje in natura oferite de angajatori - masina, telefon - si folosite de angajati in scop personal. Contributia de asigurari sociale sau de pensii este de 19,5% pentru angajator si de 9,5% pentru angajat.
In luna februarie, ministrul muncii a emis un ordin prin care a detaliat sintagma venit brut. "Acest ordin expliciteaza pe baza Codului Fiscal toate categoriile de venituri cu caracter salarial. Lectura ordinului clarifica din punct de vedere al Codului Fiscal ce se impune", a aratat Pacuraru.
Potrivit Ministerul Muncii, ordinul "detaliazã atat venitur