Romania are nevoie, acum, in 2008, de restructurarea economiei: un proces cuprinzator de schimbari radicale. Restructurarile de personal, singure, nu au satisfacut cerinta de reforme. Numai o combinatie optima - restructurari in productia de bunuri, plus noi servicii, care sa asigure locuri de munca pentru disponibilizati si sa schimbe standardul de viata in societatea romaneasca - ne va asigura competitivitate in Uniunea Europeana.
Fara indoiala ca mai multe servicii, mai multe bunuri vor aduce si un plus de crestere economica. Un PIB mai mare, deci. Mai departe, vom avea nevoie de un PIB cu o structura noua, cu valori adaugate care sa exprime competitivitate, profit, orientare spre piata. Altfel, prin crestere fara restructurare vom adauga PIB fara sa adaugam si bunastare.
Acum, insa, multe dintre companiile romanesti fie ca au cote extrem de mici de profitabilitate, fie ca se situeaza sub pragul rentabilitatii. Populatia, la randul ei, in asteptarea bunastarii visate, nu scapa inca de inflatie, suportand povara unor scumpiri adeseori greu de inteles. In vremea exploziei comunicatiilor, bunaoara, cand telefoanele au punctaj in tabloul de consum la fel de mare ca si painea, orice scumpire la aceasta pozitie se regaseste in cresterea generala a preturilor. In ianuarie, bunaoara, la o rata lunara a inflatiei de 0,86 la suta, scumpirea convorbirilor telefonice a participat cu 0,24 de puncte. Singurul serviciu scumpit semnificativ. De fapt, singurul produs scumpit semnificativ din intregul tablou al inflatiei in ianuarie 2008.
Din cauza unor astfel de dezacorduri reusim cu greu sa punem cap la cap doua valori: capitalul, atat cat avem, si munca, atata cat am putea avea daca am tura toate motoarele pietei.
Incepand cu anul 2000, economia noastra a continuat sa creasca. Dar avem parte de o crestere scumpa. Pentru produsele industriale, indeosebi