Marţi, sediul FRF a fost gazda întâlnirii dintre antrenorii primelor două eşaloane fotbalistice de la noi şi doi reprezentanţi ai UEFA, respectiv Karl Heinz Raviol - secretar general UEFT, o comisie tehnică ce figurează pe lângă UEFA şi Gyorgy Mezey, membru al comisiei tehnice. Amfitrion al sesiunilor de dezbateri a fost şeful şcolii de antrenori, profesorul Mircea Rădulescu. Despre cele discutate acolo l-am chestionat pe antrenorul lui FC Săcele, profesorul Adrian Furnică.
- Cu ce treabă pe la FRF domn profesor?
A.F.: A fost o acţiune ce are loc în fiecare an şi la care s-au discutat probleme ce privesc strict acest segment, cel al antrenorilor. Dezbaterile au avut ca obiect probleme tehnice, dar preponderente au fost cele juridice, poate marile încercări prin care trec antrenorii din România.
- Oare chiar să fie o aşa mare problemă relaţiile dintre un club şi antrenor? Totuşi, părţile sunt legate sau ar trebui să fie legate printr-un contract.
A.F.: Bine opinat, ar trebui să fie pentru că deşi teoretic el există, conducătorii, în general, fac abstracţie de act şi iau deciziile unilateral.
- Din prelegerile invitaţiilor v-a reţinut în mod expres ceva deosebit atenţia?
A.F.: Au fost spuse multe lucruri interesante, de la stabilitatea antrenorilor şi cunoaşterea drepturilor ce ni se cuvin o dată cu dobândirea licenţei PRO, până la cunoaşterea activităţii de scouting.
- Detaliaţi vă rog.
A.F.: Licenţa PRO nu este doar un act ce dă dreptul antrenorilor să profeseze la un nivel mai înalt. Licenţa PRO mai înseamnă şi aderarea la unele foruri înalte gen FIFPRO, aderare în baza căreia antrenorilor li se respectă drepturile dobândite în urma semnării unor înţelegeri. Ori, din păcate, la noi nu se prea respectă. Şi nu e normal, din moment ce şi noi suntem înscrişi, dar nu avem statutul celor din lumea civilizată.
În ce pr