Într-un top realizat de biroul european de statistică, Eurostat, România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a sectorului de Într-un top realizat de biroul european de statistică, Eurostat, România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a sectorului de construcţii. Ţara noastră este urmată de Polonia, cu un avans de 12,6%, şi de Suedia, cu 10,9%.
Pe de altă parte, cele mai importante declinuri au fost înregistrate anul trecut în Marea Britanie (-12,7%), Spania (-9,5%) şi Slovenia (-8,3%). Comparativ cu anul 2006, media producţiei din sectorul construcţiilor a crescut anul trecut cu 3,9% la nivelul UE. Eurostat prezintă şi variaţia producţiei în sectorul de construcţii din trimestrul al patrulea, respectiv luna decembrie a anului 2007, prin raportare la trimestrul sau luna precedentă.
Astfel, ritmul de creştere a producţiei în sectorul de construcţii din România s-a plasat la 7,6% în perioada octombrie-decembrie 2007, comparativ cu intervalul iulie-septembrie, cel mai rapid avans din UE, pe poziţiile următoare clasându-se Polonia (6,2%) şi Cehia (2,6%), în timp ce media celor 27 de state a fost de 0,8%. Analizând evoluţia din luna decembrie a anului trecut, raportată la luna noiembrie, producţia în sectorul de construcţii a crescut în opt dintre statele UE pentru care existau date disponibile.
Astfel, cel mai rapid ritm de creştere a fost raportat de Slovacia (5,4%), Polonia (5,1%), Suedia (2,3%) şi România (2,1%). Cele mai importante scăderi au fost consemnate de Marea Britanie (-15,6%), Slovenia (-8,7%) şi Olanda (-2,4%). În cele 27 de state membre UE a fost înregistrat în decembrie 2007 un declin mediu de 0,9%. La calcularea producţiei în sectorul de construcţii, Eurostat urmăreşte două evoluţii, respectiv lucrări