Prestigiosul centru international de analiza Stratfor explica intr-un studiu dat publicitatii ieri de ce un grup de state est-europene resping declaratia de independenta a provinciei Kosovo: acest gest poate determina alte regiuni secesioniste sa isi intensifice presiunile pentru autonomie sau independenta. "Daca a dovedit ceva independenta Kosovo, atunci a dovedit ca frontierele Europei nu sunt atat de clare pe cat ar fi dorit Uniunea Europeana sa creada comunitatea internationala", comenteaza Stratfor. "Nenumarate regiuni secesioniste s-au sesizat imediat dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, iar unul dintre posibilele puncte fierbinti poate fi gasit in randul comunitatilor maghiare din Europa de Est".
Stratfor aminteste ca liderii UDMR au afirmat ca vor folosi precedentul Kosovo pentru a cere autonomie teritoriala in Mures, Harghita si Covasna. "De ani de zile se discuta despre autonomia administrativa a celor trei regiuni, iar chestiunea a fost ridicata, recent, si la Bruxelles, dar Guvernul roman stie ca aceste enclave maghiare, localizate in centrul tarii, pot constitui o problema reala daca ar deveni autonome", scrie Stratfor.
Stratfor argumenteaza ca "aceste miscari nationaliste vor rezona si in Ungaria, tara care a anuntat ca va recunoaste independenta Kosovo si unde guvernul nu vorbeste in numele sentimentelor nationaliste din tara si este in pierdere continua de autoritate (...). Chestiunea Kosovo, recunoasterea independentei acestei provincii de catre Budapesta va reaprinde sentimentul nationalist ungar, in tara si peste hotare".
Stratfor, cu sediul in Austin, Texas, este cel mai mare serviciu privat de "intelligence" din lume, echipa sa globala de profesionisti in domeniu furnizand analize asupra evolutiilor politice, economice si militare.
Problema Kosovo, ce dezbina in prezent Uniunea Europeana, poate declans