IMUNITATE ● Fructele uscate, sursă de vitamine şi de minerale
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mâncate zilnic ne protejează de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunităţii se datorează vitaminelor şi mineralelor din aceste fructe.
IMUNITATE ● Fructele uscate, sursă de vitamine şi de minerale
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mâncate zilnic ne protejează de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunităţii se datorează vitaminelor şi mineralelor din aceste fructe.
Prunele uscate, smochinele, curmalele, stafidele au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte săţioase şi se digeră la fel de uşor ca şi fructele crude. Fructele uscate se remarcă prin conţinutul în vitaminele A, E, C, B1, B2, B6, în minerale (fier, potasiu, seleniu). Din acest motiv, sunt recomandate copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate, bătrânilor şi persoanelor în convalescenţă. Prunele uscate, smochinele sau curmalele sunt un bun adjuvant în prevenirea asteniei, anemiei, iritaţiilor gastro-intestinale, afecţiunilor căilor respiratorii (viroze, bronşite, laringite, traheite). Smochinele amestecate cu lapte şi miere sunt un bun remediu pentru tratarea durerilor în gât aparute în cazul virozelor respiratorii.
GLUCIDE. "Fiind uscate, prunele, curmalele, smochinele conţin foarte puţină apă, în schimb creşte foarte mult concentraţia de zaharuri. Astfel, după uscare, 100 g fructe conţin până la 60-70 g glucide. Datorită glucidelor, fructele sunt o sursă nepreţuită de energie în timpul iernii. Glucidele însă sunt responsabile de numărul mare de calorii furnizate de aceste fructe. De aceea, prunele uscate, smochinele trebuie consumate cu moderaţie dacă nu vrem să avem probleme cu greutatea", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. 100 g curmale conţin 310 calorii, aceeaşi