Dar faptul ca presedintele Romaniei a sugerat ca atitudinea SUA fata de situatia din Kosovo se compara cu ceea ce a facut URSS, in 1968, in Cehoslovacia, mi se pare ca reprezinta un varf al ineptiilor rostite de veselul nostru sef de stat.
Luni seara, intrebat de Robert Turcescu de ce mai respecta Romania normele de drept international, daca SUA, Franta si Germania le incalca, Basescu a raspuns, senin: „Va aduc aminte de Cehoslovacia ’68. (...) Este istoria noastra, indiferent cine era seful statului“. Sunt perfect constient ca, in atmosfera isterica pe care au creat-o, in ultimele zile, unii politicieni romani, declaratia presedintelui Romaniei va fi extrem de apreciata de electorat. Dar, pana la urma, unde-i diferenta fata de Ion Iliescu, cel care, in aceeasi zi, spunea ca Uniunea Europeana este „scarnava“ si „infecta“?
Doua lucruri mi se par extrem de grave si de periculoase in atitudinea lui Basescu si a politicienilor romani care l-au secundat in aceste zile. In primul rand, inteleg ca le era imposibil, din motive electorale, sa recunoasca independenta Kosovo.
Dar nu era nevoie de tot circul aferent, apogeul find atins de gaunoasa si inutila declaratie a Parlamentului Romaniei. Ar fi trebuit sa ne pastram o portita deschisa, asa cum au facut Bulgaria si Slovacia. Ambele tari au minoritati importante pe teritoriul lor si, deocamdata, nu recunosc Kosovo, dar au anuntat ca, in cateva luni, vor reevalua situatia. Iar daca cineva isi inchipuie ca era datoria noastra sa-i ajutam pe prietenii nostri sarbi, ar trebui sa se uite la tratamentul de care beneficiaza romanii in Voivodina si la faptul ca, recent, Patriarhia de la Belgrad s-a aliat cu cea de la Moscova si a criticat infiintarea Mitropoliei Basarabiei.
In al doilea rand, ma nelinisteste serios faptul ca avem un presedinte care, prins de valul dezbaterilor interne, n