Autonomia extinsă oferită de Belgrad ar fi asigurat Priştinei mai multă libertate reală decât „independenţa supravegheată“ sub patronaj internaţional. Sursa: Reuters
Cel mai nou stat al lumii, Kosovo, este independent doar cu numele, căci în realitate nu reprezintă altceva decât un protectorat al Statelor Unite şi al Uniunii Europene, susţine jurnalistul britanic John Laughland, într-un comentariu publicat de „The Guardian“.
UE intenţionează să trimită aproximativ 2.000 de oficiali în Kosovo pentru a prelua sarcina administrării acestui teritoriu de la misiunea ONU. Potrivit planului emisarului special al Naţiunilor Unite Martti Ahtisaari, la Priştina a fost instalat un reprezentant civil internaţional, în persoana olandezului Pieter Feith, care va fi autoritatea supremă şi va putea influenţ a şi chiar anula deciziile luate de autorităţile kosovare. Kosovo ar fi avut mai multă „independenţă reală“ dacă ar fi optat pentru autonomia extinsă oferită de guvernul de la Belgrad, şi nu pentru „suveranitatea polivalentă“ şi „statalitatea postnaţională“ valabile în UE, opinează John Laughland.
Jurnalistul britanic mai atrage atenţia asupra faptului că nu armata kosovoră, ci trupele NATO - circa 17.000 de soldaţi - vor fi responsabile de asigurarea securităţ ii proaspătului stat.
Kosovo este şi gazda bazei militare americane Camp Bondsteel, un mini-Guantanamo din apropierea localităţii Urosevac. Din acest motiv, premierul sârb, Vojislav Koştuniţa, a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute Statele Unite că au recunoscut independenţa Kosovo de dragul propriilor interese militare.
Nimic de câştigat
„Colonia euroatlantică“ din sudul Serbiei şi-a ales un steag din care nu lipsesc steluţele galbene ale Uniunii Europene, pe fundal albastru. În opinia lui John Laughland, orientarea prooccidentală a autorităţi