Investitorii străini interesaţi de plasamente la BVB sunt atenţi la evoluţia monedei naţionale. Numărul mic de emitenţi şi rulajele scăzute de tranzacţionare de la Bursa de Valori Investitorii străini interesaţi de plasamente la BVB sunt atenţi la evoluţia monedei naţionale.
Numărul mic de emitenţi şi rulajele scăzute de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu pot impune mişcări pe piaţa valutară. În schimb, decizia investitorilor străini de a intra pe piaţa românească de capital este foarte mult influenţată de evoluţia cursului de schimb.
Pe termen scurt, corelarea pieţei valutare cu cea bursieră este accidentală şi a fost ocazionată, în principal, de evenimentele pozitive care au avut loc la BVB (de exemplu, ofertele publice iniţiale sau intrarea unor emitenţi de calibru). Pe termen mediu şi lung însă, trendurile generale coincid.
Raport de 1:10 între cele două pieţe
În mod ciudat, comparativ cu pieţele mature, unde evoluţiile de pe bursă influenţează cursul de schimb, în ţara noastră, relaţia dintre cele două este pieţe este una inversă. "În general, în perioadele în care intră bani în ţară, cursul de schimb scade, iar bursa se apreciază.
Corelarea nu are loc însă dinspre piaţa bursieră către cea valutară. Pe perioade mai lungi, piaţa valutară este un element de care investitorii străini ţin cont când iau decizia de a investi sau nu pe piaţa românească", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Factorul determinant al acestei situaţii este reprezentat de volumele mici tranzacţionate la bursă, comparativ cu cele de pe piaţa valutară. "Dacă ne uităm la cifre, atunci relaţia piaţă de capital-piaţă valutară este de 1 la 10", subliniază Cătălin Măciucă, dealer Romexterra Bank.
Astfel, în timp ce, de la începutul anului, rulajul mediu zilnic la BVB a fost de aproximativ 10 milioane de euro,