Procesul de aderare initiala la fondurile de pensii private obligatorii s-a incheiat pe 17 ianuarie, dar incepe cel de aderare continua si odata cu acesta si lupta pentru viitoarele repartizari aleatorii. Arbitrul pilonului II de pensii a supus, joi, dezbaterii publice un proiect de norma,care prevede excluderea de la acest proces a fondurilor de pensii care controleaza peste o cincime din piata si au active nete de peste 20% din totalul activelor din piata. Intrarea in vigoare a acestei norme ar exclude fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac de la viitoarele loterii. Aviva Fond de Pensii aproba, ING Fond de Pensii crede ca masura va avea efecte minore.
Marul discordiei
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a postat joi pe site-ul institutiei, spre dezbatere publica, un proiect de norma, care urmeaza sa aduca o serie de modificari si completari Normei nr. 18/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Dispozitiile privind viitoarele repartizari aleatorii au agitat din nou spiritele pe pilonul II.
Concret, persoanele sub 35 de ani care devin eligibile sa subscrie la Pilonul II trebuie sa adere la un astfel de fond in termen de patru luni, in caz contrar fiind distribuite aleatoriu de CNPAS la unul din fondurile autorizate. Comisia incearca sa evite concentrarea pe aceasta piata, iar masura dezavantajeaza fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac, care detin cote de piata de peste 20%.
Textul cu pricina:
"Art. 3313 –Sunt excluse de la repartizare aleatorie fondurile care la data derularii procesului de validare aleatorie indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti existenti la toate fondurile de pensii administrate privat.
b) detin