Chiar dacă cererea de combustibili va scădea în economia americană ameninţată de o recesiune, ţiţeiul a reuşit să atingă o nouă cotaţie-record. Preţul ţiţeiului s-a menţinut
Chiar dacă cererea de combustibili va scădea în economia americană ameninţată de o recesiune, ţiţeiul a reuşit să atingă o nouă cotaţie-record.
Preţul ţiţeiului s-a menţinut ieri aproape de nivelul de 100 de dolari pe baril, după ce marţi seara a bătut recordul tuturor timpurilor şi a ajuns la 100,10 dolari pe baril. Scăderea de ieri s-a produs datorită faptului că piaţa se aşteaptă ca astăzi administraţia americană să raporteze stocuri de petrol mai mari.
Petrolul a bătut marţi, la Bursa de Mărfuri din New York (NYMEX), recordul a atins în ianuarie şi a înregistrat o cotaţie de 1,10 dolari pe baril pentru ca apoi să încheie şedinţa de tranzacţionare la 100,01 dolari pe baril. Preţul a fost de data aceasta cu 1% peste recordul atins în ianuarie, când un singur trader a urcat în mod artificial şi pentru scurt timp cotaţia petrolului peste 100 dolari.
Aprecierea preţului s-a produs acum din cauza temerilor că Organizaţia Mondială a Ţărilor Exportatoare de Petrol ar putea decide, la următoarea întrunire, pe 5 martie, să reducă producţia odată cu scăderea cererii din al doilea trimestru. Dar petrolul s-a scumpit şi pentru că investitorii vor să se apere de deprecierea dolarului şi de inflaţie şi investesc în materii prime. Faţă de cea mai joasă cotaţie de anul acesta, şi anume 86,24 dolari pe baril pe data de 7 februarie, petrolul s-a scumpit acum cu 15 procente. Oficialii OPEC au declarat de mai multe ori că ar putea reduce producţia ca să apere preţul de 80 de dolari pe baril.
Piaţa globală de capital, răvăşită de cotaţia ţiţeiului
Disputa economico-legală dintre gigantul petrolier american Exxon Mobil şi Venezuela, dar şi o explozie sur