Preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca lent in urmatorii ani, contrar unor estimari alarmiste care vorbesc despre o prabusire a pietei, a declarat Speranta Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), in cadrul unei conferinte de presa.
"Cererea mare a sustinut cresterea pietei. Atata vreme cat cererea inca exista, nu putem asista in scurt timp la o prabusire a pietei imobiliare, desi previziunile privind o eventuala prabusire a pietei ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", a precizat Speranta Munteanu.
Vicepresedintele ANEVAR mai spune ca, desi in ultimii ani am asistat la o avalansa de investitori care au ridicat preturile in asteptarea unei cresteri a profiturilor, in prezent investitiile in imobiliare nu vor mai avea randamente la fel de mari pentru dezvoltatori. "Investitiile in imobiliare nu vor mai da randamentele pe care le-au dat in urma cu trei ani, datorita cresterii cheltuielilor cu forta de munca si majorarii preturilor materialelor de constructii. Aceste doua elemente determina scaderea profiturilor dezvoltatorilor imobiliari", spune Munteanu.
S-a sustinut in repetate randuri ca piata imobiliara din Romania este supraevaluata. In fapt, acest lucru nu se datoreaza evaluarilor, au explicat reprezentantii ANEVAR, aratand ca o evaluare se bazeaza intotdeauna pe informatiile din piata si reflecta realitatea existenta in piata.
Pe de alta parte, membrii asociatiei sustin ca, desi valoarea de piata a unei proprietati este uneori mai mica, totusi proprietatile imobiliare s-au vandut la preturi mai mari.
"Piata imobiliara din Romania este foarte ridicata, vazuta din afara. Desi veniturile populatiei sunt mici, totusi exista bani. Pomparea banilor a ridicat piata", sustine Speranta Munteanu.
Potrivit reprezentantilor ANEVAR, marja de eroare a