Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune, prin proiect de ordonata de urgenta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, aminarea pina in 2010 a obligatiei certificarii declaratiilor de profit de catre firme de consultanta fiscala. In prezent, actul normativ care impune certificarea declaratiilor anuale se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce senatorii au decis eliminarea acestei obligativitati.
Ordonanta 47 din 2007, in vigoare din septembrie 2007, prevede ca persoanele juridice sunt obligate obtina certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiei anuale pe profit (formularul 101), incepand din 2008. Sunt exceptate companiile pentru care este obligatorie auditarea.
La dezbaterea in Senat a ordonantei, aceasta obligatie a fost eliminata. Fiscul a anuntat ca scopul principal al acestei reglementari a fost, pe de o parte, de a diminua erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, evitandu-se in acest caz depunerea ulterioara a unor declaratii fiscale rectificative, precum si de a-i proteja pe contribuabili de eventuale sanctiuni (majorari de intarziere, amenzi contraventionale), in caz de completare eronata a declaratiei sau de neindeplinire la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege.
Codul de Procedura Fiscala nu stabileste sanctiuni pentru companiile care omit sa-si certifice declaratiile anuale pe profit. In aceste conditii, Fiscul a emis la inceputul lunii februarie o circulara catre administratiile financiare prin care anunta inspectorii fiscali ca declaratiile anuale pe profit pot fi acceptate si fara avizul consultantului fiscal, cu mentiunea ca ulterior autoritatea trebuie sa emita o comunicare catre fiecare contribuabil in care sa ii explice ca avizul este obligatoriu
Primul termen de depunere a declaratiei fiscale anuale pe profit este 15