Imobilele de birouri din Piata Victoriei din Capitala au trecut treptat din mana dezvoltatorilor in portofoliul unor investitori austrieci, britanici sau francezi, care au platit sume de ordinul zecilor de milioane de euro pentru a prelua imobile in asa-numitul ? central business district" al orasului.
Pana in prezent au fost vandute cinci imobile din zona Pietei Victoriei - Europe House, Bucharest Corporate Center, Cascade Office Building, America House si Buzesti Business Center -, valoarea totala a tranzactiilor depasind 200 de milioane de euro.
Primele fonduri de investitii care au investit in imobile de birouri din Piata Victoriei sunt cele austriece.
Dupa ce in 2003 Europolis a cumparat cladirea Europe House (sediu al Orange si Eurisko), pentru circa 30 de milioane de dolari (26,5 milioane de euro), Immoeast a platit in 2005 o suma apropiata pentru achizitionarea imobilului Bucharest Corporate Center (sediu al General, Petrom si Wolf Theiss).
Ulterior, britanicii de la Fabian au preluat imobilul Cascade Office Building de pe strada Buzesti, intr-o tranzactie de aproape 13 milioane de euro, pentru ca anul trecut sa fie consemnata cea mai mare mutare din zona, si totodata din intreaga piata de birouri - vanzarea America House pentru 120 de milioane de euro.
Cladirea fusese dezvoltata de compania Globe Trade Center (GTC), care avea in portofoliu si imobilul Europe House, astfel ca israelienii au obtinut aproape 150 de milioane de euro din vanzarea proprietatilor din Piata Victoriei. Printre chiriasii America House se numara firme precum Deloitte, Tuca Zbarcea & Asociatii si Cosmote.
Cea mai recenta tranzactie a fost cea prin care britanicii de la City Capital au platit aproximativ 20 de milioane de euro pentru preluarea imobilului Buzesti Business Center. Printre chiriasii imobilului de 13 etaje se numara austriecii de la Vol