» Sefa Garzii de Mediu Mures, Gertrude Gyekeny, a spus ca 36 de tone de deseuri periculoase au ajuns la Tarnaveni
» Firma care a adus deseurile a intrat in lichidare judiciara, iar butoaiele cu pentaoxid de vanadium se afla intr-o incapere pazita de un singur om
» Specialistii spun ca pentaoxidul de vanadium poate provoca inclusiv mutatii genetice, daca este inhalat
Zeci si sase de tone de deseuri periculoase care pot provoca sangerarea ficatului si rinichilor, probleme respiratorii si circulatorii au fost aduse ilegal in judetul Mures, in urma cu sase ani de patronul unei societati din Tarnaveni, in urma dezafectarii SC Cuprumin Zlatna.
Substanta este un catalizator ceramic folosit in industria miniera, in a carei componenta intra o substanta deosebit de periculoasa, respectiv pentaoxid de vanadium.
"Este un deseu periculos si ca substanta si ca deseu. Este nociva pentru sanatate, este toxica, este periculoasa pentru mediu. Este periculoasa pentru sanatatea umana la inhalare, poate produce cresterea tensiunii, este mutagena, deci poate provoca mutatii genetice daca intra in contact cu persoanele", a declarat sefa Garzii de Mediu Mures, Gertrude Gyekeny, care a subliniat ca Inspectoratul de Protectia Mediului Mures a sesizat Parchetul Judecatoriei Targu-Mures inca din 2003. Patronul societatii SC Zaura COM SRL din Tarnaveni, Petre Ghiurca , a fost acuzat ca a efectuat un transport ilegal de deseuri periculoase, insa procurorii nu au comunicat pana in prezent o solutie pe aceasta tema. Asta in conditiile in care, spun surse neoficiale, patronul firmei din Tarnaveni ar fi primit acum sase ani avizul autoritatilor de mediu din Alba sa scoata deseurile periculoase din acest judet, insa nu si cel al autoritatilor muresene, care, desi au aflat ulterior de existenta substantelor periculoase, nu au facut public acest fapt.
M