Un ordin al Ministrului Muncii schimba total socotelile companiilor romanesti, deoarece extindea contributiile pentru asigurari sociale (CAS) la mai multe categorii de contribuabili si ataca primele de Pasti, cheltuielile pentru masina de serviciu si factura telefonului folosit de salariat, daca acesta le foloseste in interes personal.
Ordinul, a carui ambitie era de a defini sintagma "venit brut realizata, la cererea agentilor economici, extindea de fapt baza de impozitare, pentru a obtine banii necesari sustinerii majorarii pensiilor.
Oamenii de afaceri spun ca ordinul e inaplicabil, e o aiureala si ii va invrajbi cu sindicatele. Avocatii specializati in fiscalitate sustin ca e o interpretarea eronata si ilegala a legii, ce nu impune tuturor romanilor care au venituri de natura salariala sa plateasca CAS, ci ii lasa sa opteze.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca atunci cand Guvernul a decis sa largeasca baza de impozitare uitase sa precizeze cum trebuie sa colecteze o cota de 19% de la angajatori si a lasat sa se inteleaga ca Legea 250/2007 stabilea ca orice venit de natura salariala trebuie sa fie taxat cu CAS. Specialistii in fiscalitate spun ca este o confuzie, deoarece impozitele pe venituri sunt o treaba diferita de taxa pentru asigurari sociale, iar legea pentru care s-a dat ordinul ministrului defineste clar cui i se aplica. Ultima ora: in urma protestelor impotriva ordinului, Pacuraru s-a razgandit si a spus ca va scoate din ordinul recent emis "toate subiectele controversate". Contributia de pensie nu va mai fi platita pentru avantaje in natura, cum ar fi: telefon, masina, abonament de transport.
Problema acestui ordin, spun specialistii in fiscalitate este ca obliga anumite categorii de contribuabili sa plateasca CAS. "Articolul 5 din Legea 19, care indica precis cine s