Cand isi pun repartitoare, proprietarii au impresia ca citirea acestora se reflecta ca atare in factura lor. Nu este asa. Acea valoare se inmulteste cu niste coeficienti de calcul, de care cei mai multi proprietari nu au idee.
Coeficientii de putere, spre exemplu, cei care depind de materialul si forma caloriferului pot creste valoarea cu pina la 200%, iar cei de amplasare cu pina la 25%. Astfel proprietarii unui aparament cu calorifere noi, din fier, amplasat la ultimul etaj si cu doi pereti exteriori pot plati aproape dublu acelasi numar de unitati termice fata de un apartament amplasat la un nivel inferior cu calorifere din fonta.
Daca la contorul electric citirea acestuia arata consumul, adica suma de plata, la repartitoare, logica este cu totul alta.
Informatia pe scurt
· repartitor nu e egal contor: repartitoarele nu contorizeaza, ci doar impart altfel factura blocului fata de furnizorul de energie termica.
· citire in bloc: valoarea facturii nu este data de consum, prin citirea lui la cosumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare in bloc.
· criterii neclare si pierderi: in noul sistem repartitoarele impart consumul dupa unitatile citite, inmultite cu un algoritm de calcul despre care proprietarii n-au idee.
· un prim pas: informarea proprietarilor, obligatia firmei care instaleaza repartitoare de a le inmana o copie dupa contract, dar mai ales dupa modalitatea de calcul.
· unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior. Serviciul de citire al indicatiilor repartitorului este de aproximativ 0.5E pe calorifer pe luna.
· instalarea unui repartitor poate costa pina la 150 lei pentru fiecare calorifer.
Pe larg
@N