Uciderea câinilor nu a fost o soluţie pentru curăţarea Capitaleide maidanezi. Specialiştii susţin că strategia primăriei a fost "fără cap". În timp ce autorităţile şi organizaţiile Uciderea câinilor nu a fost o soluţie pentru curăţarea Capitaleide maidanezi. Specialiştii susţin că strategia primăriei a fost "fără cap".
În timp ce autorităţile şi organizaţiile nonguvernamentale se învinovăţesc reciproc pentru lipsa vreunui rezultat în campaniile de reducere a numărului de câini de pe străzile Capitalei, maidanezii se înmulţesc în voie. Eutanasierea a peste 11.000 de câini în 2007 nici nu s-a simţit în cartierele bucureştene. "Este imposibil ca o metodă de control, chiar şi eutanasierea, să fie eficientă atât timp cât se desfăşoară într-un ritm mai lent decât înmulţirea", a explicat Tiberiu Popescu, crescător de câini.
Studii realizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că singura metodă eficientă, dar şi umană, care ar duce la rezolvarea problemei câinilor comunitari este sterilizarea, nu eutanasierea. "Orice micşorare a densităţii populaţiei prin mortalitate este rapid compensată printr-o mai bună reproducere şi supravieţuire", se arată în "Ghidul pentru managementul populaţiei canine", publicat de OMS.
Trebuie "dat bice"cu sterilizarea
"Să luăm în calcul numărul cel mai mic anunţat de primărie, adică 60.000 de câini, din care 50.000 nu sunt castraţi, iar jumătate sunt femele. Maidanezii de talie medie se înmulţesc de două ori pe an şi fată cel puţin şase pui. Deci anual s-ar naşte 300.000 de maidanezi. Dacă sterilizarea se face într-un ritm mai lent decât înmulţirea, nu are niciun rezultat", a explicat Tiberiu Popescu.
"ASA a împrospătat populaţia de câini"
Crescătorul mai spune că acesta este şi motivul pentru care eutanasierea începută de Administraţia pentru Supravegherea şi Protec