» Presedintele Serbiei ii intoarce astazi vizita lui Traian Basescu la Bucuresti, dupa ce acesta l-a sustinut in campania electorala, intr-un moment in care Bucurestiul nu recunoaste independenta Kosovo, iar marile democratii occidentale fac lobby pentru noul stat.
» Desi nu cred ca pozitia noastra in raspar cu SUA si cu UE va avea consecinte, analistii au doua explicatii: fie politicienii au inceput sa tina cu sfintenie la dreptul international, fie au folosit tema Kosovo in interes electoral, ferindu-se de votul de blam al celor care gandesc "astazi Kosovo, maine Ardealul".
Boris Tadic, presedintele Serbiei, vine astazi la Bucuresti intr-o vizita oficiala, ca raspuns la vizita din timpul alegerilor sarbesti, cand Traian Basescu l-a sustinut fatis pe Tadic, dar si la doar patru zile de la declararea independentei Kosovo. "Tadic tatoneaza terenul, ca sa vada cine si pana unde il va sustine in acest tambalau pe care, evident, Serbia il doreste in privinta Kosovo. Romania nu ar trebui sa sustina foarte tare pozitia Serbiei si logica ei conflictuala. E treaba lor, iar noi ne-am exprimat doar un punct de vedere cu Kosovo", interpreteaza analistul militar Cornel Codita vizita neasteptata a lui Tadic la Bucuresti.
Pozitia Romaniei in privinta Kosovo este evident pe placul Serbiei si este similara cu cea a Rusiei. Pe deasupra, intr-un interviu acordat TVR, Traian Basescu a declarat ca relatia sa cu Vladimir Putin este "foarte buna si deschisa". In plus, "probabil va trebui sa venim pe pozitia Turciei si a Federatiei Ruse" in privinta Marii Negre, a mai spus Traian Basescu.
Analistii de politica externa nu cred ca tot acest context poate fi interpretat ca o apropiere brusca a Romaniei fata de Rusia. "Nu noi ne-am dus pe pozitia Rusiei, ci ea a venit pe pozitia noastra. Eu cred ca presedintele a avut un discurs complementar politici