Peste 900 de generatoare electrice care folosesc energia vântului vor fi construite în România, în acest an. Ţinutul Dobrogei e o zonă de interes pentru construirea de turbine eoliene, atât Peste 900 de generatoare electrice care folosesc energia vântului vor fi construite în România, în acest an.
Ţinutul Dobrogei e o zonă de interes pentru construirea de turbine eoliene, atât din cauza reliefului, cât şi pentru că această regiune este un veritabil "pol al vânturilor". Construcţia primelor ferme eoliene va începe în acest an, centralele urmând să devină operaţionale de anul viitor.
Încă de anul trecut, Comisia Europeană a stabilit noi standarde de eficienţă pentru a reduce consumul de energie. Pentru acest lucru se mizează pe sursele de energie alternativă, printre care şi cea eoliană. România trebuie să ridice, în trei ani, consumul de energie regenerabilă cu patru procente, ajungând astfel la 33%.
Ţinut bun pentru "fermele eoliene"
Pentru amplasarea modulelor energetice botezate "ferme eoliene" sunt vizate zonele în care viteza medie a vântului este de 4 metri/secundă, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului. În România, acest potenţial energetic se găseşte în Dobrogea şi în Podişul Central Moldovenesc.
În Dobrogea este cea mai bună zonă de pe teritoriul ţării noastre în privinţa captării de energie eoliană. Din acest motiv, în prima jumătate lunii februarie s-a semnat, la Madrid, un contract de vânzare a 53 de proiecte eoliene amplasate în România, între firma spaniolă Iberdrola Renovables SA şi firma Eolica Dobrogea - divizie a companiei elveţiene de inginerie tehnică NEK, în care este implicată şi firma Rokura Bucureşti.
Investiţia este considerată cea mai mare la nivel mondial înregistrată, până acum, în acest domeniu. Cele 53 de proiecte totalizează 900 de turbine eoliene. Ecologiştii şi special