Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos.
Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos.
Principalul atu al fulgilor de ovăz este efectul remineralizant, fortifiant general, ne spun nutriţioniştii. Fulgii de ovăz sunt un cocteil de vitamine şi minerale necesare pentru echilibrarea sistemului nervos, pentru prevenirea asteniei de primăvară, pentru înlăturarea stresului şi a insomniilor apărute pe fond de suprasolicitare fizică sau psihică. Vorbim în primul rând despre vitaminele din grupul B, recunoscute pentru efectul lor de îmbunătăţire a stării psihice, de creştere a rezistenţei la stres. Proprietăţi similare au şi fierul, seleniul, magneziul, calciul, pe care ni le oferă ovăzul. Un studiu efectuat la Universitatea Cardiff (Marea Britanie) a demonstrat că persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mai multă energie în timpul zilei decât cele care exclud cerealele de la masa de dimineaţă.
CONŢINUT. Fulgii de ovăz integrali se remarcă prin proteinele (11g/100g) şi grăsimile de bună calitate (9g/100g). În 100 g fulgi integrali se găseşte o cantitate apreciabilă de carbohidraţi – 66 g/100g. Este vorba însă despre carbohidraţi care se asimilează lent şi care previn creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Chiar dacă au o valoare calorică destul de ridicată – 375 calorii/100 g, fulgii de ovăz pot fi consumaţi cu încredere şi de către persoanele care vor să slăbească. Fulgii conţin 3,5% fibre alimentare, care ne ajută să slăbim, deoarece dau senzaţia de saţietate fo