În urmă cu un an, guvernul anunţa crearea unei strategii pentru aducerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. Ieri, ministrul muncii a prezentat în sfârşit strategia: În urmă cu un an, guvernul anunţa crearea unei strategii pentru aducerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. Ieri, ministrul muncii a prezentat în sfârşit strategia: vorbe goale.
Anunţat cu mare tam-tam în urmă cu un an, planul de măsuri pentru readucerea în ţară a românilor care muncesc în străinătate a fost adoptat abia ieri de guvern. Deşi a fost nevoie de atâta timp pentru elaborarea documentului, măsurile prevăzute de acesta rămân în continuare la nivel declarativ. Mai mult, vor fi puse în practică abia din decembrie 2008. Departe de măreţele hotărâri ale Executivului, românii nu iau în calcul deocamdată întoarcerea pe meleaguri autohtone.
Viorica P. este plecată de un an în Spania. "Lucrez ca internă la un bătrân de 90 de ani, fost învăţător. Câştig 600 de euro pe lună, plus masă şi casă. În ţară, lucram ca suplinitoare calificată la o şcoală din judeţul Dâmboviţa şi câştigam 500 de lei pe lună. Nici pentru mâncare nu-mi ajungeau", ne-a mărturisit tânăra. De întors în ţară nici nu vrea să audă.
"Nu aş veni nici dacă mi-ar garanta salariul pe care-l am aici. Am fost în ţară de Crăciun şi m-am îngrozit. În România nu s-a schimbat nimic şi nici nu cred că se va schimba vreodată", a spus ea.
Acum Viorica vrea să-şi aducă în Spania şi cei doi copii pe care-i are deoarece consideră că acolo sunt mai multe oportunităţi de realizare profesională şi are perspectiva unui trai mai bun.
Salarii ca-n Vest peste 10 ani
Numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate era estimat, în 2007, la două milioane de persoane. Cei mai mulţi lucrează în construcţii şi agricultură în Italia sau Spania. În Italia, salar