În decembrie 2007, normele care modificau Legea audiovizualului instituiau obligativiatea preluării, de către cablişti, a programului TV5. Textul specifica limpede: „distribuitorii de programe televizate (...) trebuie să includă în mod obligatoriu în grila de programe şi să difuzeze, la momentul transmiterii şi în integralitate, programele telvizate finanţate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internaţionale”. Cazul unic de acest tip este cel al postului francez TV5, întrucât MAE a confirmat existenţa unui singur angajament semnat de România, cel cu televiziunea francofonă. Toate ţările fancofone au semnat un acord similar.
TV5 ar putea rămâne cu acest „monopol” pe piaţa românească, întrucât proiectul de modificare a Legii audiovizualului ar putea elimina obligarea cabliştilor de a retransmite şi alte programe din afara ţării. Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, este de părere că actuala prevedere, care vizează posturile „must carry”, este una neinspirată. Mai mult, şeful Consiliului susţine că această normă ar trebui limitată strict la televiziunile cuprinse în acordurile interparlamentare. Măsura este agreată de cablişti, care se temeau, în decembrie 2007, că „dosarul TV5” poate deveni un precedent periculos, care să favorizeze o invazie străină nedorită în grilele româneşti.
În ceea ce priveşte (re)introducerea TV5 în pachetul de bază, operatorii de cablu beneficiază de un termen de graţie, în care să o poată opera. (D.P.)
În decembrie 2007, normele care modificau Legea audiovizualului instituiau obligativiatea preluării, de către cablişti, a programului TV5. Textul specifica limpede: „distribuitorii de programe televizate (...) trebuie să includă în mod obligatoriu în grila de programe şi să difuzeze, la momentul transmiterii şi în integralitate, programele telvizate finanţate din fonduri publice ori cele stabilite prin anga