Lucrurile se misca in industria sportului romanesc. Sau se darama intr-un mod pozitiv. In fiecare saptamana, se desfasoara cate un episod televizat al refacerii de la zero, pana in 2010, a Stadionului National. Au fost sparte tribunele, s-a decopertat gazonul recent recent pus, iar acum s-a ajuns in faza avansata a dezafectarii stalpilor de nocturna.
In paralel cu caderea celui de-al doilea stalp al nocturnei de pe "National", Deloitte a publicat raportul "Football Money League", o analiza a veniturilor incasate in perioada 2006 - 2007 de cele mai mari 20 de cluburi europene din punct de vedere financiar.
Arenenele mall
Studiul reconfirma pozitia de lider al spaniolilor de la Real Madrid cu venituri de 351 milioane de Euro in perioada mentionata mai sus, urmati de Manchester United (315 mil. Euro), Barcelona (290 mil. Euro), Chelsea (283 mil. Euro) si Arsenal (264 mil. Euro).
Interesant este ca in ascensiunea lui Arsenal un rol deosebit pare sa-l fi avut tocmai calitatea arenei pe care evolueaza: "Faptul că Arsenal s-a mutat pe stadionul Emirates a determinat anumite schimbări în ceea ce priveşte veniturile încasate de acest club" - Dan Jones, Partener în cadrul Sports Business Group din Deloitte.
Mai concret, aceasta miscare a crescut veniturile Arsenal cu 70 milioane de Euro!
De asemenea, in Top 20 se mai afla si 4 cluburi germane: Bayern Munchen (230 mil. Euro), Hamburg SV (120 mil. Euro), Shalke 04 (114 mil. Euro) si Werder Bremen (97 mil. Euro). Nu va mai spun eu ce a dus la cresterea veniturilor acestor cluburi, dar va citez declaratia lui Alan Switzer, Director în cadrul Sports Business Group - Deloitte: “Performanţa cluburilor germane este notabilă, veniturile acestora crescând simţitor concomitent cu reamenajarea şi renovarea stadioanelor".
La Podul Inalt
Astfel, una