Din cele 27 de state membre ale UE, aproximativ 20 sunt in favoarea independentei Kosovo, iar cinci (Spania, Romania, Cipru, Slovacia, Grecia) se opun. Revista Time a publicat un articol in care explica motivele acestei opozitii.
Revista il citeaza pe ministrul de externe spaniol, Miguel Angel Martinez, potrivit caruia proclamarea independentei Kosovo "nu respecta dreptul international" si se arata ca procente importante din comunitatile catalana si basca doresc mai mult decat autonomia extinsa, anume independenta fata de Spania. Romania are aceeasi pozitie cu Spania. Ciprul se opune independentei Kosovo deoarece se teme ca aceasta ar da greutate pretentiilor cipriotilor turci pentru divizarea insulei in doua state nationale separate. La randul ei, Slovacia se teme de nemultumirea marii sale minoritati maghiare si de aceea "nu vede o cale" de a recunoaste Kosovo.
Pentru aceia care sprijina independenta, Kosovo este mai mult o chestiune de a da mai mare greutate realitatii "din teren". Pentru oponenti este o chestiune de drept international, suveranitate nationala si precedent. China se ingrijoreaza in privinta Taiwanului. Rusia este de partea Serbiei din motive strategice (republicile separatiste din Caucaz si alte zone din vecinatatea spatiului rusesc) si de "fraternitate" ortodoxa.
"Dar problema este cea mai volatila in Europa, unde colapsul Iugoslaviei a reaprins conflictele ce dateaza de pe vremea Cruciadelor si a inaintarii otomane in Europa", arata revista Time. "Raspunsurile initiale la independenta Kosovo sugereaza totusi ca Balcanii vor ramane o problema pentru Europa in viitorul previzibil", se arata in incheierea articolului.
Reprezentantul UE isi incepe mandatul
Olandezul Pieter Feith, care va prelua conducerea Biroului civil international al Uniunii Europene, ce urmeaza sa coordoneze independenta Koso