Comisia Europeană (CE) a cerut din nou României şi Poloniei să-şi clarifice presupusul rol în programul CIA privind detenţia şi transferul unor suspectaţi de terorism, remarcând că cele două ţări au evitat solicitările în acest sens făcute de executivul european, relatează Rompres. De-a lungul timpului, România şi Polonia au negat cu fermitate acuzaţiile potrivit cărora că ar fi găzduit pe teritoriile lor închisori secrete ale CIA unde ar fi fost interogaţi importanţi suspecţi al-Qaida sau că ar fi ajutat SUA să transfere presupuşi terorişti către puncte de detenţie ilegale, în perioada 2003-2005. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a insistat însă că, până la un răspuns clar din partea celor două ţări, trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie.
„Aşteptăm răspunsurile”, a spus Laitenberger, care a preferat să nu se pronunţe în legătură cu eventuale consecinţe, în cazul în care cele două ţări refuză să dea curs cererilor Comisiei Europene. Scandalul zborurilor CIA a revenit în actualitate joi, după ce Casa Albă a admis că au fost comise erori în folosirea, fără ştiinţa Londrei, a unui teritoriu britanic din Oceanul Indian pentru transferul de deţinuţi bănuiţi de activităţi teroriste de către CIA.
Informaţia a fost confirmată de ministrul britanic de externe, David Miliband, care a recunoscut că autorităţile americane au utilizat de două ori teritoriul britanic pentru a transfera în secret doi indivizi pe care Agenţia Centrală de Informaţii îi bănuia de activităţi teroriste. Şeful diplomaţiei britanice şi-a exprimat tristeţea că această informaţie a ieşit la iveală atât de târziu. Potrivit Rompres, este însă puţin probabil ca Marea Britanie să fie sancţionată.
TREI SCRISORI DE LA BRUXELLES
După această dezvăluire, era normal ca presiunile asupra României şi Poloniei să se intensifice. Vineri, Johannes Laitenberg