Cei mai longevivi primari din Romania si-au inceput mandatul chiar inainte de 1989. Secretul succesului, spun ei, este comunitatea mica si sa dai „buna ziua" pe strada.
Se apropie alegerile locale. Multi dintre actualii primari vor intra din nou in cursa electorala. Unii au renuntat deja. Foarte putini sunt cei care au reusit sa castige mai mult de doua mandate. "Adevarul" vi-i prezinta, intr-o serie de reportaje care incepe astazi, pe cei mai performanti primari din punct de vedere electoral. Interesanta este diferenta de atitudinte dintre edilii cu experienta si „incepatori".
Specialistii din domeniu apreciaza ca longevitatea primarilor se regaseste in general in orasele mici pentru ca, la acest nivel, implicarea atat a edililor, cat si a oamenilor este mai mare decat in metropole. Din pacate, in Romania nu prea mai avem spirit de comunitate, iar daca asfaltarea unei strazi intr-o comuna este o mare realizare, intr-un oras aproape ca nu o vede nimeni", explica directorul Institutului National de Administratie, Dragos Dinca.
El a adaugat ca primarii din marile orase au slabe sanse la mai multe mandate, deoarece „in orasele mari se voteaza politic. Oamenii de aici au in general o cultura administrativa mai mare, au asteptari mai mari si au de unde alege".
Renunta de buna-voie
Unii s-au si plictisit. Neculai Ratoi, cel care conduce orasul Pascani din 1983, renunta la primarie. Dupa 25 de ani, s-a decis sa nu mai candideze, optand pentru o cariera de parlamentar. „Vreau sa reprezint Pas?caniul in continuare, insa din parlament", a declarat ieri Neculai Ratoi.
In functia de primar, el s-a remarcat prin stilul autoritar de conducere si prin numeroasele decizii controversate. Spre exemplu, la inceputul acestui an, Ratoi si-a calculat un salariu anual de 72.000 de lei.
Integral in Adevarul Cei mai