Amendamentele la proiectul Codului Silvic favorizează dezvoltarea ansamblurilor imobiliare pe locul pădurilor de la marginea oraşelor. Proiectul Codului Silvic va intra în Camera Deputaţilor Amendamentele la proiectul Codului Silvic favorizează dezvoltarea ansamblurilor imobiliare pe locul pădurilor de la marginea oraşelor.
Proiectul Codului Silvic va intra în Camera Deputaţilor cu modificări care elimină practic bariera de maxium 5% pentru tăierea unei întregi păduri. Proprietatea forestieră ar putea fi împărţită în loturi de 500 mp pentru construcţia de locuinţe sau case de vacanţă.
Prin legislaţia în vigoare, suprafeţele maxime care pot fi defrişate sunt de 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere respective, dar nu mai mult de 200 mp. Anul trecut a fost iniţiat un proiect de modificare a Codului Silvic.
Proiectul, care a intrat mai întâi în dezbaterea Senatului, este opera a patru senatori şi 10 deputaţi PSD, printre care şi doi foşti miniştri la Agricultură, Ilie Sârbu şi Petre Daea. Contactaţi de ziarul "Adevărul", parlamentarii PSD neagă orice miză imobiliară a Codului şi spun că pe această temă au fost multe discuţii.
Senatorul Sever Şter recunoaşte că suprafaţa care poate fi scoasă din fondul forestier a fost o problemă. "Am fost într-o dilemă foarte mare cât să dăm, pentru că 200 mp este totuşi puţin dacă ai o suprafaţă de pădure foarte mare şi vrei să faci acolo o cabană foarte mare. Dar tot aşa de bine se putea să ia un lot Gigi Becali şi să-l vândă pe fiecare hectar şi fiecare să-şi facă acolo o casă."
Opt deputaţi pentru un amendament
În forma care a ieşit de la Senat, "pot fi scoase definitiv din fondul forestier, doar cu condiţia compensării acestora, fără reducerea suprafeţei fondului forestier şi cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti, numai terenuri necesare realizării sau extinder