Adrian Năstase încearcă să revină în conducerea partidului, deşi mai are destui adversari, care îi reproşează că are încă probleme de dosar. PSD decide dacă îl readuce în frunte pe Năstase sau va finaliza ceea ce a început în urmă cu doi ani, la Hotel Confort: marginalizarea fostului premier. Geoană i-a oferit lui Năstase să conducă comisia pentru elaborarea ofertei electorale. Acesta nu este mulţumit şi pretinde şi postul de preşedinte al CN. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /. Cei 730 de delegaţi ai acestui for vor alege între Năstase şi actualul preşedinte, Dan Mircea Popescu. Un vot majoritar pentru Năstase ar echivala cu un vot contra lui Geoană.
Efectele revenirii
Revenirea lui Năstase s-ar răsfrânge direct asupra imaginii externe a PSD. Partidul şi-ar câştiga o voce puternică, dar va deveni, din cauza scandalurilor „mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian“, o ţintă sigură a atacurilor adversarilor politici. Pe de altă parte, integrarea lui Năstase în structura şi aşa dezbinată a conducerii PSD ar putea spori divergenţele la vârful partidului chiar înainte de a intra în campania electorală.
Miza şefiei Consiliului Naţional
Dincolo de efectele asupra imaginii PSD şi a structurii, bătălia dură care se dă în subteranele partidului pentru postul de preşedinte al Consiliului Naţional (CN) are ca scop reîmpărţirea puterii. După scandalul „mătuşa Tamara“, Năstase a fost exclus din conducere.
Funcţia de preşedinte al CN i-ar reda calitatea de lider al PSD, i-ar permite participarea la şedinţele Biroului Permanent, forul în care se iau deciziile în partid. Ca preşedinte al CN ar deţine a doua poziţie în partid, funcţia fiind asimilată celei de prim-vicepreşedinte. Dincolo de accesul la şedinţele conducerii, preşedintele CN poate convoca acest for care, la rândul său, poate decide orga