Odihna de noapte este mai profundă, are o durată mai mare şi are ca scop repararea conexiunilor "stricate" ale creierului. Câteva minute de somn în timpul zilei s-au dovedit a fi extrem de Odihna de noapte este mai profundă, are o durată mai mare şi are ca scop repararea conexiunilor "stricate" ale creierului.
Câteva minute de somn în timpul zilei s-au dovedit a fi extrem de eficiente în îmbunătăţirea memoriei şi a funcţionării creierului. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Dusseldorf, din Germania, citat de "Daily Mail", a subliniat faptul că scurtele momente de odihnă de-a lungul zilei au un efect extrem de puternic asupra bunei funcţionări cerebrale, acestea fiind chiar mai benefice decât o noapte de odihnă.
"Rezultatele studiului se explică prin faptul că, în timpul somnului de câteva minute, mintea noastră retrăieşte evenimentele recente prin care am trecut, astfel îmbunătăţindu-se memoria.
Tocmai datorită acestei retrăiri a evenimentelor recente, somnul din timpul zilei este mult mai benefic asupra memoriei în comparaţie cu somnul neîntrerupt din timpul nopţii", a explicat dr. Olaf Lahl, coordonatorul studiului.
În cadrul studiului, dr. Olaf Lahl împreună cu echipa sa au cerut studenţilor de la Universitatea Dusseldorf să memoreze o listă de cuvinte şi le-a testat abilitatea de a-şi reaminti aceste cuvinte după câteva ore, timp în care aceştia au jucat cărţi. În timp ce o parte dintre voluntari au reuşit să aţipească timp de cinci-zece minute, celorlalţi studenţi li s-a cerut să nu adoarmă.
La sfârşitul experimentului s-a observat că studenţii care au reuşit să adoarmă, chiar şi numai pentru câteva minute, au reţinut mult mai multe cuvinte în comparaţie cu cei care au stat tot timpul treji.
Primele minute de somn sunt cele mai importante
"Se pare că după instalarea somnului au l