- Diverse - nr. 37 / 22 Februarie, 2008 - In finalul dialogului de saptamana trecuta, ati spus ca veti face cateva consideratii in legatura cu aditivii alimentari sau asa-numitele E-uri. Ne tinem de promisiune, domnule profesor Kocsis Sándor? - Vai, da se poate altfel? Deci, pe masura ce omenirea a inaintat pe treptele civilizatiei, hrana, respectiv alimentatia, a devenit tot mai sofisticata, tot mai diversificata. - In ce sens? - Pentru toate formele de viata, hranirea este un proces complex, care s-a format in cursul evolutiei organismelor prin adoptarea continua a sistemelor de obtinere, prelucrare si metabolizare a alimentelor la conditiile de mediu existente. Aceste conditii sunt strans legate de supravietuire, respectiv de prepararea hranei. - Sa revenim in actualitate, la modul de hranirea omului modern, acum in secol XXI. - Ca model concret, aditivii sunt substante care se adauga alimentelor in timpul procesarii. Ele impiedica alterarea alimentelor, le pot ridica nivelul calitativ: gust, miros, culoare, aroma etc. - Dar despre E-uri se vorbeste in contradictoriu, mai cu seama la nivelul nutritionistilor. - Aveti dreptate, asa este, nu numai la nivelul nutritionistilor. Toti suntem preocupati de calitatea alimentelor pe care le consumam in fiecare zi. Hrana corecta, un stil de viata echilibrat sunt factori esentiali ce contribuie la mentinerea sanatatii. In conceptia prof. dr. Menciuicopschi, industria moderna de alimente creeaza produse cu proprietati senzoriale din ce in ce mai ridicate, dar avand calitati nutritionale scazute. Organismul omului este lipsit de aparare impotriva E-urilor, pentru ca nu le poate depista prin intermediul simturilor. - Cam pesimiste opinii despre E-uri, nu, domnule prof. Kocsis Sándor? - Ma raportez tot la spusele profesorului doctor Menciuicopschi, una dintre vocile cele mai autorizate in materie de nutritie de la noi