Prelungirea pana in 2030 a contractului dintre Gazprom si WIEE, prin care se alimenteaza Distrigaz Sud, vorbeste clar despre posibilitatile Romaniei de a importa direct gaze din Rusia, a declarat Marc Hirt, directorul adjunct pe probleme comerciale al Dis
"Gazprom alege daca Romania va importa direct gaze, dar pana atunci vedem ca rusii au prelungit (in 2006 - n.r.) contractul cu WIEE pana in 2030. Acest lucru exprima destul de bine vointa rusilor si sansele Romaniei de import direct de gaze. Dupa acest moment, cand productia interna va scadea, iar nevoia de import se va mari, este posibil sa se ajunga la o relatie directa cu Gazprom numai pentru aceste cantitati suplimentare", spune oficialul Distrigaz Sud, companie detinuta de Gaz de France (GdF).
Declaratiile lui Hirt vin la scurta vreme dupa ce directorul general al companiei, Bernard Arnaud, spunea ca din 2012, cand expira contractul incheiat intre Distrigaz Sud si WIEE, Romania ar putea avea sanse sa importe direct din Rusia. Asta numai dupa ce Distrigaz Sud va fi inclusa in negocierile la nivel de grup ale GdF cu Gazprom.
"GdF contracteaza gazul direct de la Gazprom pentru alimentarea Frantei, fara intermediari. In 2005, cand am preluat Distrigaz Sud am incercat sa facem acelasi lucru, dar Gazprom nu a vrut si ne-a indicat partenerul agreat de ei, WIEE, cu care avea un contract pana in 2012. WIEE avea obligatia sa respecte acest contract, iar noi aveam nevoie de gaz. Acesta este motivul pentru care am semnat pana in 2012", mai spune Hirt.
Practic, singura sursa de alimentare cu gaze de import a francezilor de la Distrigaz Sud pentru piata locala este reprezentata de contractul cu WIEE. Chiar daca contractul dintre cele doua companii expira in 2012, rusii au prelungit deja contractul cu WIEE pana in 2030, ceea ce inseamna ca si Distrigaz Sud va continua sa ia gaze prin interm