Şase societăţi de distribuţie a energiei termice au fost amendate pentru „facturile încărcate“ la căldură. Cea mai gravă situaţie este în Braşov, unde CET-ul îşi acoperă pierderile de peste 43% din buzunarele cetăţenilor. Sursa: EVZ
Mare parte dintre români sunt obligaţi să plătească din buzunarul propriu facturi „umflate“ la întreţ inere, din cauza indolenţei de care dau dovadă distribuitorii de energie termică, reprezentanţii firmelor care se ocupă de montarea şi citirea repartitoarelor şi, nu în ultimul rând, administraţiile publice locale. Aceasta este concluzia controlului derulat, în ultimele săptămâni, de oficialii Ministerului Internelor (MI), în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Potrivit secretarului de stat în MI, Marian Petrache, firmele care se ocupă de repartitoare nu pot fi sancţionate în niciun fel, din cauza legislaţiei incomplete. Cât despre mai-marii societăţilor de distribuţie a energiei termice, acesta afirmă că nu pot fi schimbaţi din funcţii când comit nereguli grave, decât cu acordul consiliilor locale, care, de cele mai multre ori însă nu iau nicio măsură împotriva acestora.
Pierderi de peste 43% la Braşov
Petrache spune că cele mai mari probleme sunt la Braşov, unde, în 2007, oamenii au fost obligaţi să plă- tească pierderi de energie termică de 43,3%. „Spre exemplu, în loc să achite un consum maxim de 1,2 gigacalorii, în luna decembrie, o familie care locuieşte într-un apartament cu o suprafaţă de 49,8 metri pătraţi a fost nevoită să achite un consum de 19,54 gigacalorii, în condiţiile în care, la Braşov, preţul unei gigacalorii este acum de 170 de lei“, a explicat secretarul de stat.
„Şi în Bucureşti, unele facturi au fost mai mari cu până la 14%, din cauza unora dintre angajaţii de la punctele termice care au furnizat mai multă căldură decât ar fi trebuit, adică cu 1-2