Milos Solaja avertizează, în exclusivitate pentru "Adevărul", în legătură cu efectele nocive ale independenţei Kosovo, care a "inflamat" tendinţele separatiste din Republica
Milos Solaja avertizează, în exclusivitate pentru "Adevărul", în legătură cu efectele nocive ale independenţei Kosovo, care a "inflamat" tendinţele separatiste din Republica Srpska.
Solaja este directorul Centrului pentru Relaţii Internaţionale din Banja Luka, Bosnia-Herţegovina. El a participat la conferinţa internaţională cu tema "Securitate regională, securitate energetică şi Alianţa Nord-Atlantică: viitoare probleme şi oportunităţi, organizată la Constanţa.
Adevărul: Cum comentaţi actuala situaţie din Republica Srpska, în contextul Kosovo?
Milos Solaja: Bosnia-Herţegovina este un compromis între trei intenţii, trei scopuri, un stat asimetric, cu o organizare foarte ciudată, împărţit în două entităţi: Bosnia-Herţegovina şi Republica Srpska şi constituit din trei naţiuni principale: bosniaci, în majoritate musulmani, croaţi şi sârbi.
Cei mai mulţi sârbi din Bosnia-Herţegovina sunt organizaţi în Republica Srpska, entitate separată, cu graniţe şi instituţii proprii, cu parlament şi preşedinte. Tendinţele separatiste ale Republicii Srpska vizează independenţa sau unirea cu Serbia. Primul scop este probabil mai aproape de realitate.
Cea de-a doua tendinţă separatistă este a croaţilor, care şi-ar dori să devină parte a Croaţiei, şi a treia, a bosniacilor, care vor să organizeze Bosnia-Herţegovina ca o ţară centralizată şi unitară. În prezent, Republica Srpska reprezintă 49% din teritoriu, iar Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, restul de 51%. Modelul Kosovo exercită o influenţă uriaşă asupra sârbilor din Republica Srpska.
- Pe fondul acestor tensiuni, cum credeţi că vor evolua lucrurile?
- Prea curând nu cred că se va întâmpla ceva.