Declararea independenţei Kosovo este departe de a-şi fi consumat consecinţele. Ieri, parlamentul Republicii Srpska a adoptat o rezoluţie prin care arată că această entitate, parte a Bosniei, are dreptul să se separe. De vreme ce un număr „semnificativ” de state din ONU şi majoritatea statelor europene recunosc independenţa Kosovo, înseamnă că se recunoaşte dreptul la autodeterminare, „deci şi cel de secesiune” se arată în decizia adoptată cu o majoritate zdrobitoare în Legislativul de la Banja Luka, potrivit AFP. Regiunea din cadrul Bosniei se simte astfel îndreptăţită să declanşeze un referendum – al cărui rezultat va fi cu siguranţă stabilirea unei decizii favorabile separării.
Entitatea sârbească formează, împreună cu Federaţia Croato-musulmană, Bosnia, după războiul interetnic ce a răvăşit fosta republică iugoslavă între 1992 şi 1995. Cele două sunt unite la nivel central doar prin instituţii extrem de slabe. Mişcarea parlamentului din entitatea bosniacă pare astfel să se fi sincronizat cu protestele de masă de la Belgrad, împotriva proclamării independenţei Kosovo. De altfel, principala personalitate politică din Republica Srpska, premierul sârb bosniac Milorad Dodik a recunoscut că a participat la protestele de la Belgrad.
„Recunoaşterea Kosovo de un număr important de membre ale ONU deschide calea către noi drepturi şi principii (n.r. – în dreptul internaţional), a apreciat Dodik. Srpska poate conta deci, pe aceleaşi drepturi şi principii”, a mai apreciat şeful guvernului. Decizia vine în contextul în care şi în această provincie s-au înregistrat numeroase proteste împotriva declarării independenţei Kosovo. (E.F.)
Declararea independenţei Kosovo este departe de a-şi fi consumat consecinţele. Ieri, parlamentul Republicii Srpska a adoptat o rezoluţie prin care arată că această entitate, parte a Bosniei, are dreptul să se separe. De vreme ce u