Senatorii comisiei juridice au decis ca perchezitiile sa se faca doar dupa instiintarea in prealabil a celor vizati, pastrand astfel prevederile formulate de deputati in Codul Penal adoptat anul trecut de Legislativ si respins de presedinte. Decizia de a mentine aceasta reglementare controversata a fost ascunsa de senatori, care sustin ca nu mai stiu ce au votat.
Norica Nicolai, senator PNL in Comisie, nu mai stie ce a trecut de Comisia juridica din care face parte, dar isi aminteste vag ca amendamentul privind perchezitia "parca a fost eliminat. Dar nu pot sa comentez daca nu am textul in fata". Serban Nicolae, senator PSD, pare sa aiba si el o memorie scurta: "Nu stiu amendamentele pe dinafara !". Stie, insa, ca senatorii juristi au discutat strict cererea de reexaminare a lui Traian Basescu si nimic altceva, recunoscand implicit ca amendamentele deputatilor, care au generat proteste ale societatii civile, au ramas valabile. Presedintele Comisiei, Peter Eckstein-Kovacs (UDMR), pretinde ca a lipsit din tara in perioada modificarilor si crede ca ceilalti senatori au profitat de absenta sa.
Chiar si dupa reexaminarea ceruta de presedinte, senatorii au pastrat interdictia ca procurorii sa nu poata intercepta convorbirile telefonice in regim de urgenta, pe durata a 48 de ore. Peste tot in lume se practica acest tip de interceptare, insa parlamentarii romani, panicati de anchetele procurorilor, au decis sa se puna la adapost de orice interventie a anchetatorilor.
Integral in Romania libera Senatorii comisiei juridice au decis ca perchezitiile sa se faca doar dupa instiintarea in prealabil a celor vizati, pastrand astfel prevederile formulate de deputati in Codul Penal adoptat anul trecut de Legislativ si respins de presedinte. Decizia de a mentine aceasta reglementare controversata a fost ascunsa de senatori, care sustin ca nu mai stiu ce