Prestigioasa revistă de relaţii internaţionale, "Foreign Policy România", a organizat miercuri seară, la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, dezbaterea cu tema "Este islamismul vinovat
Prestigioasa revistă de relaţii internaţionale, "Foreign Policy România", a organizat miercuri seară, la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, dezbaterea cu tema "Este islamismul vinovat pentru conflictele lumii de azi?". Printre cei care au încercat să răspundă la această întrebare s-au aflat muftiul musulmanilor din România, Murat Iusuf, vicarul arhiepiscopal, Maxim Vlad, analistul Emil Hurezeanu şi antropologul Alexandru Bălăşescu, supervizaţi atent de redactorul-şef al revistei, Ovidiu Nahoi.
Sute de studenţi ai facultăţilor de Istorie, Litere, Ştiinţe politice sau Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius", din Constanţa, au luat cu asalt miercuri seară aula "profesor Adrian Rădulescu", pentru a găsi răspuns la una dintre cele mai actuale şi controversate întrebări din relaţiile internaţionale: "Este islamismul vinovat pentru conflictele lumii de azi?". De cele mai multe ori, viziunea cea mai facilă este aceea de a pune semnul de egalitate între terorismul islamic şi religia musulmană.
Analistul Emil Hurezeanu şi antropologul Alexandru Bălăşescu, specializat în cultura islamică, ce a trăit în ultimii ani mai mult la Teheran decât la Bucureşti, au avut greaua misiune de a ţine piept murmurelor curioase ce înconjurau sala.
Cei doi au căzut de acord că, de cele mai multe ori, naţionalismele, fie ele şi locale, alături de alte probleme sociale grave, reprezintă principalele cauze pentru care musulmanii recurg la terorism ca formă de exprimare.
Războiul dintre Iran şi Irak sau dintre şiiţi şi sunniţi demonstrează că mesajul religios a fost pervertit, fiind folosit doar pentru a argumenta o serie de crime. Asemeni musulmanilor, conchistadori