Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare în cazul cardurilor presupun dobânzi şi comisione mai mari. Din ce în ce mai tentant şi mai accesibil, cardul de credit se dovedeşte a Posibilitatea construirii propriului plan de rambursare în cazul cardurilor presupun dobânzi şi comisione mai mari.
Din ce în ce mai tentant şi mai accesibil, cardul de credit se dovedeşte a fi o variantă tot mai agreată de românii care se văd nevoiţi să se împrumute. În prezent, cea mai mare parte a instituţiilor de credit oferă un astfel de produs. Faţă de un împrumut clasic, cardul înseamnă dobânzi ce pot depăşi 25% pe an şi taxe mai mari comparativ cu un card de debit.
Pentru un credit de nevoi personale, instituţia de credit solicită, de fiecare dată, o adeverinţă de salariu. În schimb, dacă deţineţi un card de credit, aveţi la dispoziţie o linie de creditare, la care puteţi apela fară a fi nevoie să prezentaţi o adeverinţă de salariu, de fiecare dată când îl folosiţi la cumpărături.
În plus, cât timp rambursaţi banii la timp, adică înainte de finalul perioadei de graţie, banca nu mai percepe niciun fel de dobândă. În caz contrar, este ca şi cum aţi fi luat un credit, pentru care veţi plăti o dobândă, ce-i drept, mai mare decât pentru un simplu credit de nevoi personale. De reţinut este însă faptul că, în fiecare lună sunteţi obligaţi să viraţi o sumă minimă rambursabilă, calculată ca procent din datoria pe care o aveţi faţă de instituţia emintentă a cardului.
Perioade mai mari fără dobândă
O altă diferenţă esenţială între cele două produse este aceea că plafonul de creditare în cazul unui card nu depăşeşte, de regulă, 3-6 salarii. Ceea ce înseamnă că suma pe care o aveţi la dispoziţie pe card depinde, în primul rând, de salariul dumneavoastră.
Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Finacial Analyst, este d