Presedintele Serbiei a facut o vizita la Bucuresti unde s-a intalnit cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu (separat, fireste) carora avea de ce sa le multumeasca: au dezavuat proclamarea unilaterala a independentei Kosovo chiar cu riscul ca Romania sa devina minoritara in cadrul relatiilor cu SUA si UE. Consolarea ar fi ca si alte state procedeaza la fel cand au interese separate.
Important este altceva, si anume ca in UE (ca si in NATO) se respecta dreptul individual al fiecarei tari la decizie si ca diferentele se comenteaza, se negociaza, se corecteaza - dar nu se condamna. Tocmai acesta este avantajul apartenentei la o uniune democratica: nu obliga la supunere oarba si la aplauze automate in fata oricarei hotarari. Macar de-ar fi la fel si in politica noastra unde "cine nu e cu noi (in fiecare zi si de dimineata pana seara) e impotriva noastra" - si dispare.
Cazul care agita acum pariurile politice este daca dl Adrian Nastase va reusi sa obtina presedintia Consiliului National al PSD unde concureaza cu detinatorul functiei, dl Dan Mircea Popescu, la care (dupa cum explica dl Geoana) partidul n-are niciun motiv sa renunte. De altfel, intrebat cum comenteaza candidatura dlui Nastase, liderul PSD a raspuns sec "numai de bine" facand trimitere (poate involuntar) la celebrul epitaf latin "nihil nisi bene" - ceea ce in traducere politica ar insemna ca sansele fostului premier sunt cam ingropate. Prevenind esecul, dl Nastase a amenintat cu "o anumita dorinta de a se forma alta echipa". Dorinta pare sa fie a dlui Iliescu pe care nu l-a parasit putirinta de razbunari.
Zarva a starnit si candidatura drei Elena Basescu la functia de secretar general la tineretul PD-L unde este concurata (si contestata) de un coleg, Bogdan Boza, care sustine ca a fost sfatuit in termeni duri, de dl Murgeanu si la cererea dlui Boc, sa renunte la candi