Cursuri hi-tech pentru a deveni angajaţi în domeniul turismului rural. De asta vor avea parte 445 de persoane din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita. Proiectul „Oportunităţi de formare şi ocupare a forţei de muncă în activităţile de turism” a fost lansat ieri de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov.
Cursurile debutează în luna martie, mai întâi la Bran, apoi în localităţile Buneşti, Hoghiz, Prejmer şi Hărman, continuând apoi în judeţul Covasna. În cadrul programului vor fi pregătiţi 120 de lucrători în agroturism, 30 de lucrători hotelieri, 65 de lucrători în alimentaţie, 40 de cameriste, 40 de ospătari, 70 de administratori de pensiune, 15 tehnicieni în turism, hoteluri şi alimentaţie şi 30 de barmani. Pentru fiecare meserie în parte, cursul va cuprinde şi două module de informatică. De altfel, programul este realizat în parteneriat cu ANTREC şi cu o firmă braşoveană ce activează în domeniul IT. „Cursul va debuta cu un modul de iniţiere în informatică şi va cuprinde şi un modul practic. Este vorba de un laborator mobil care simulează atât partea de recepţie hotelieră, cât şi cea de restaurant. Sistemele informatice sunt esenţiale pentru acest domeniu, astfel că angajaţii vor trebui în timp să ştie să utilizeze touchscreen-ul sau să ia comanda cu ajutorul unui touch-pad. Deja noi am implementat astfel de sisteme în cazul unor pensiuni şi restaurante din Braşov”, explică Sorin Varga, directorul companiei de IT.
Cerere dublă
Grupul ţintă al cursanţilor este alcătuit din persoane aflate în şomaj de multă vreme şi persoane din mediul rural cu venituri reduse aflate în căutarea unui loc de muncă. Numărul participanţilor la cursurile de calificare s-a stabilit în urma solicitărilor exprimate de AJOFM Braşov şi Covasna şi primăriile comunelor Prejmer, Buneşti, Hărman şi Hoghiz. Este vorba, în total, de 794 de pe